Artesania
Va ser quan es va jubilar l’any 2000 quan de nou va tornar a l’activitat artesanal. Començant fent cadires i taules així com també espardenyes petites típiques valencianes.
El procés de fer corda és molt complicat però a ell li ha servit per expressar aquesta modalitat d’art que sens dubte és una meravella.
Donada la seva habilitat es va adonar que podia continuar fent més coses, i va ser quan va començar a folrar les maquetes que el mateix havia elaborat amb les seves mans.
Entre aquestes maquetes podem trobar peces representatives del poble com la Cooperativa de l’oli, l’Ermita de Sant Isidre, el Minat, el Castell de Festes i les típiques espardenyes valencianes i moltes més coses.
En l’actualitat la seva col·lecció està formada per 350 peces en la qual podem trobar tot tipus d’objectes realitzats amb cànem, palets xinesos, cartró i tot tipus de material sense deixar de banda el cànem, però no només són aquests sinó que en ment té projectats molts més.
Espart
Un veí de Beneixama ha donat un gir de rosca a totes les aplicacions abans esmentades i a tornat a allò que els ibers van fer fa uns milers d’anys: L’artesania.
Aquest veí és José Sarrió, conegut per tots com “Pepe Soqueta”, i des que es va jubilar ha ocupat el temps en perfeccionar una tècnica que va aprendre de petit per necessitat.
El que va començar com un passatemps s’ha convertit en una gran col·lecció d’objectes d’espart que inclou peces representatives del poble com la façana de l’església de Sant Joan Baptista, l’ermita de Sant Bartomeu del Camp de Mirra o el camp de futbol de l’Alcoià i també altres de menor grandària com les típiques espardenyes valencianes, el baleguet d’avivar el foc o els barrilets.
La seva activitat com a artesà ha traspassat les fronteres del poble ja que ha aparegut en programes de televisió com “En Connexió” de Canal 9 o al programa de “Karlos Arguiñano” a Tele 5.
Tota aquesta col·lecció que ha recorregut altres localitats com Biar, Yecla, Bocairent o Sella, es pot visitar al Museu Etnogràfic de Beneixama tots els diumenges d’11 a 13 hores i qualsevol dia de la setmana posant-se en contacte al telèfon 965 82 20 34 .
No poden perdre-se’l!