965 82 21 01 - Carrer Cardenal Payà, 41, 03460 Beneixama info@beneixama.es
Compartir en RRSS

Sant Joan

Des dels seus començaments, la comunitat cristiana de Beneixama va tenir com a titular a Sant Joan Baptista, i va venerar amb especial devoció la Nativitat de la Verge, celebrant les seves festes del 24 de juny i 8 de setembre. Les dues devocions reflecteixen el record dels primers senyors cristians vinculats a l’orde militar de Sant Joan.

Les dues festes han transcorregut indissolublement unides en les nostres costums i tradicions més arrelades. Si bé la festa en honor a Sant Joan Baptista és anterior a les nostres festes de moros i cristians, aviat aquesta festa quedarà vinculada a les festes de moros i cristians celebrades a Beneixama des de data anterior a l’1839. La festa de Sant Joan es troba totalment consolidada a la nostra població, sent la segona festa més important de Beneixama després de les patronals de setembre.

En el dissabte anterior al 24 de juny de cada any, les quatre comparses i filaes (cristians, estudiants, pagesos i moros), van participar en un sopar en els seus respectius “masets” i una multitudinària entraeta discorre pels carrers de costum. La nit finalitza amb la tradicional revetlla de Sant Joan en un ambient de ple estiu i amb gran assistència de públic fins a l’alba.

A la tarda-nit del 23 de juny i com marca la tradició, Beneixama reviu un dels seus dies més arrelats i costumistes. Al vespre i acompanyats de la Societat Musical “La Pau” es recullen les banderes dels seus respectius “masets”. Seguidament és el torn de l’àngelus, hissada de les banderes institucionals i tot seguit començarà la cercavila de les fogueres. Al voltant de 50 fogueres s’encenen pels carrers de la població en un ritual ancestral i mundialment seguit en la nit de Sant Joan. La cercavila donarà pas a les concorregudes sopars de familiars, veïns o amics, que servint-se de les brases de les fogueres, donaran bon compte de l’embotit de la zona.

Un cop reposades les forces i passada la mitjanit se celebra a la Plaça de l’Ajuntament la proclamació dels capitans per a les pròximes festes de moros i cristians a celebrar al setembre.

Sense pausa, i ja entrada la matinada, la comitiva de nous capitans es dirigeix ​​a l’ermita de la nostra patrona perquè siguin presentats els nous càrrecs a la Divina Aurora. Finalitzat l’himne a la nostra patrona, comença el tradicional càntic de “L’aurora”. Es tracta d’un cant compost i estrenat el 24 de juny de 1869, amb música de Miguel Parra i lletra de Joan Baptista Pastor i José María Milà, tots dos poetes de Beneixama. Dit cant es va interpretant en dinou parades tradicionals, finalitzant a l’església parroquial pràcticament a l’alba.

El dia 24 de juny, festivitat de Sant Joan Baptista, els actes matinals discorren entre cercaviles, missa major, mascletà i vi d’honor a l’ajuntament. A la tarda, la festivitat finalitza amb la processó a Sant Joan Baptista, a la qual assisteixen tots els capitans, bandereres i presidents de filaes i comparses.

Payá Andrés, Miguel, Maria divina Aurora, 1993.