965 82 21 01 - Carrer Cardenal Payà, 41, 03460 Beneixama info@beneixama.es

Grup de Danses Beneixama

El Grup de Danses de Beneixama es forma a finals de la dècada dels 70, quan un grup de joves, preocupats per la imminent desaparició de les Danses, es proposa recuperar i recopilar les diferents passades i ensenyar-les a les noves generacions.

El 1980 es forma definitivament el grup com a tal, incorporant al repertori diferents balls de la comarca. La primera actuació es realitza el 11 de setembre, primer dia de Novena i dia en què començava la tradicional “Dansà”.

En els anys següents, el grup actua en diferents localitats de la nostra província, i de les províncies veïnes: València, Castelló i Múrcia.

Ha participat en nombrosos festivals, com:

  • “III Concentració Folklòrica Provincial” organitzada pel Grup de Cors i Danses de Banyeres a les festes de Sta. Maria Magdalena, el 1882.
  • El 1985 participa en els festivals de danses de Castalla i de Xixona. També, actua al festival de música i dansa en honor a Sta. Cecília, organitzat per la Societat Musical de Torrevella.
  • El 1988 va participar en el concurs “Nova Gent” de T.V.E.
  • XII Festival de folklore de Tibi en 1993.
  • I Festival Folklòric de l’Alt Vinalopó a Canyada 1998.
  • XVI Festival Folklòric “Vila de Fortuna” al 1999.
  • XVI Festival Internacional de Danses Populars a Crevillent el 2000.
  • XVII Festival Internacional de Danses Populars Vila de Biar al 2002.

En el curs 90/01 ​​es forma l’escola infantil, creant-se un grup juvenil que ha participat des d’aquell dia en totes les activitats del grup de danses. El 1998 participa al I Festival infantil de Danses de Canyada.

Juntament amb altres grups folklòrics de la província d’Alacant, és membre fundador de la FEDERACIÓ ALACANTINA D’AGRUPACIONS DE FOLKLORE (F.A.A.F.).

Ha col·laborat en diversos grups de danses i altres associacions com:

  • Els grups de Pensionistes i Jubilats d’Elda, Petrer i Beneixama, en diverses ocasions.
  • En l’acte de proclamació de la Fallera Major de Benidorm l’any 1990.
  • Amb el Patronat del Tractat d’Almizra (Camp de Mirra) participant com a cos de ball a la representació del mateix des de l’any 1984 fins al 1999.
  • En els actes de celebracions dels aniversaris dels grups:
    • Grup de Cors i Danses Sta. Maria Magdalena de Banyeres 1989.
    • Grup de Danses “Pilar Penalva” de Crevillent.
    • Grup de Cors i Danses d’Ibi.
    • Exposició d’indumentària a la Fira de Tots Sants, amb el grup del Convent de Cocentaina.
    • A la gala de la Creu Roja d’Ibi a setembre 2002.
    • Amb la Penya sajeño Alagonesa de Sax al febrer de 2004.
    • Amb el Grup de Folklore “Àvia Santa Anna” de Santa Anna d’Albacete en la celebració dels “Majos” el 2004.

El 13 de juliol de 1996 va organitzar el “1r APLEC DE DANSES” amb la col·laboració de l’M.I. Ajuntament i de la Comparsa de agricultures.

En el curs 1999/2000 va gravar un CD que va ser presentat al públic amb una actuació realitzada el 30 de juliol amb una representació titulada “A les Danses toquin …”, en la qual anaven introduint els balls amb una representació teatral.

Al juliol de 2001 va organitzar una mostra d’indumentària tradicional dels segles XVIII i XIX amb prop de 400 peces totes elles presentades pels veïns de Beneixama i com a cloenda de l’exposició van realitzar l’actuació amb la representació “L’aixovar dels nuvis”.

A l’estiu de 2003 va realitzar l’exposició “Virtuts de Les nostres plantes. Mostra d’herbes medicinals de Beneixama “i l’actuació amb ella relacionada fent un recorregut per la cuina tradicional amb l’ús de les nostres herbes.

El 2005 i amb motiu de la celebració del 25 Aniversari del grup, es presenta al gener el llibre “Usos i virtuts de Les nostres plantes”, compilació i ampliació de la mostra realitzada el 2003. Es realitza la mostra fotogràfica anomenada “A les danses toquin: imatges de la nostra cultura popular “i la representació de” les collites: temps de feina i ball “amb muntatge audiovisual barrejat amb els balls més populars. També s’investiguen els cants dels “Majos” realitzant-se la ronda corresponent la nit del 30 d’abril a l’1 de maig.

El 15 de juliol de 2006 va organitzar el II Aplec de Danses, participant grups de les províncies d’Alacant, Albacete i Castelló. El 2008 es realitza un intercanvi amb el grup eivissenc de Sant Rafel.

Des de 2006 participa en “El Apilament de la Serra de Mariola” que es realitza cada any i amb caràcter itinerant, en un dels pobles que estan a l’abast geogràfic d’aquesta serra i on cada poble fa una mostra de la seva dansa tradicional.

Des de la seva fundació, El Grup de Danses de Beneixama, ha organitzat en col·laboració del M. I. Ajuntament, les vetllades del novenari de la nostra Patrona amb la tradicional Dansà. Així mateix, el 24 de desembre, recorre els carrers del poble cantant nadales i felicitant el Nadal al veïnat, de manera que recopila i prepara diferents nadales tradicionals.

President:   Juan Sirera
Juan: 679 613 572
Pepa: 618 139 156

Novetats i Esdeveniments del Grup de Danses Beneixama.

Unix-te i participa amb nosaltres!

Latest Past Events

Secció esdeveniments en Associacions de Beneixama

Les associacions de Beneixama ja poden incloure els seus esdeveniments en la pàgina de l’Ajuntament de Beneixama per a tindre informats tots els habitants i visitants. Ara ja no tens […]